Clipping.: Midcity [Self-released, 2013]

image

Killer (feat. Kill Rogers)

Zanimljiv debi projekta bivšeg člana Captain Ahaba na kojem se hip-hop kombinira sa harsh-noiseom.

Od otvaranja Midcity-ja s brutalnim krhotinama buke i uzvikom "It’s Clipping, bitch!" jasno je da ovo neće biti standardan hip-hop album: Midcity je jedan od onih rijetkih albuma koji izmiče svim očekivanjima.
Pretpostavljam da bi većinu slušatelja njihova kombinacija hip-hopa i harsh-noisea mogla asocirati na Death Grips, no, osim što Clipping. njeguju daleko minimalniji pristup, glavna razlika je i u MC-ju. MC Ride je čisto utjelovljenje, brutalne nesmiljene energije, dok je Clipping.ov Daveed Diggs daleko bliži tradicionalnom reperu. S druge strane, kombinacija relativno konvencionalnog MC-ja i vrlo abrazivne glazbe funkcionira neočekivano dobro. Tako primjerice Refren u “Guns.up” zvuči kao Linkin Park u Merzbow remixu, dok je “Mobb2it” gangsta rap provučen kroz najčudniju moguću glazbenu prizmu. Postavljajući vrlo ogoljene beatove preko naizgled nepovezanih zvukova, William Hutson i Jonathan Snipes (nekada polovica popularnog dua Captain Ahab) neočekivano ostavljaju sonični prostor za vrlo brzo i tehnički precizno repanje. Svojom neobičnom kombinacijom ideja, Clipping. u najboljim trenucima albuma, poput “Story” ili “Real”, uspijevaju pobuditi vrlo opipljiv osjećaj urbane nelagode, dok u drugima Diggs s opuštenijem party rap temama jednostavno zvuči potpuno odvojeno od ovakve glazbe. Također, vrijedi izdvojiti outro, deset minuta loopiranog vokala koji izgovara "get money" dok se sve ne pretvori u rastopljenu nakupinu zvuka.
Midcity je vrlo zanimljiv, no istodobno nedorečen debi benda koji idućim izdanjima tek treba dokazati da nije jednokratna dosjetka.

UKRATKO: It’s Clipping., bitch!

- Karlo Rafaneli

Tagovi:

Cher:Notes:

  1. disonaur reblogged this from lakenote
  2. lakenote posted this